Manastirea Durau – Judetul Neamt
Manastirea Durau este situata in statiunea Durau la 88 km nord-vest de orasul Piatra Neamt si la 65 km vest de orasul Targu Neamt. La 5 km de manastire se afla cascada Duruitoarea, de la care, dupa traditie, si-ar fi luat manastirea numele. Tot in apropiere, in comuna Ceahlau, se afla si ruinele Palatului Cnejilor, loc de unde panorama asupra Ceahlaului este impresionanta.
Adresa: Statiunea Durau, com Ceahlau, jud. Neamt, cod 617130
Tel: 0233428391
Hramul manastirii Durau: “Buna Vestire” (25 martie)
Anul constructiei: construita in anul 1830-1835 de cativa calugari, ajutati de schimonahia Safta Brancoveanu si pe cheltuiala a trei negustori instariti din targul Piatra
Manastirea Durau – scurt istoric
Manastirea Durau a fost construita pe locul unui Schit de maici ctitorit in sec al XVII –lea de catre una din fiicele domnitorului Vasile Lupu. Prima atestare documentară despre Mănăstirea Durău este cea din anul 1779 cand era stareţă schimonahia Nazaria. Apoi, monahiile de la Durău s-au retras în Poiana Văratec, unde au întemeiat Mănăstirea Varatec. În anul 1802, ieroschimonahul Petru a readus la viata aşezământul isihast de la Durău aducând mai multi călugări de la schiturile din apropiere.
Constructia bisericii actuale s-a facut pe locul vechii biserici de lemn, a inceput in anul 1830 de cativa calugari de la Manastirea Neamt si Manastirea Secu, ajutati de schimonahia Safta Brancoveanu si pe cheltuiala unor negustori instariti din targul Piatra. Pridvorul bisericii manastirii Durau, care poate fi admirat si astazi, a fost pictat in anul 1835, in ulei de catre monarhii Pimen, Macarie si Ghervasie. Catapeteasma bisericii, sculptata in lemn de tei si poleita cu aur, a fost pictata in anul 1835, la Constantinopol. Finalizata in anul 1835, biserica a primit hramul “Buna Vestire” si a fost sfinţita de Mitropolitul Veniamin Costachi.
Pronaosul, naosul si altarul Manastirii Durau au ramas nepictate din anul 1835 pana in anul 1935, cand au fost impodobite cu pictura in ceara, in tehnica encaustica, de catre Nicolae Tonitza si ucenicii sai, studenti si absolventi ai Academiei de Arte Frumoase din Iasi – printre care si Corneliu Baba. Sub indrumarea maestrului, studentii umanizeaza foarte mult personajele oferindu-le si ceva din specificul popular romanesc. Dupa terminarea picturii, in anul 1937, biserica a fost din nou sfiintita la data de 14 septembrie.
Manastirea Durau: poze
La intrarea in Manastirea Durau, in anul 1835, a fost construit Turnul-clopotnita situat la 40 de metri nord de altar. Acesta este o constructie masiva din zid, de plan patrat, dispus pe trei nivele. La primul etaj al turnului se afla paraclisul cu hramul “Schimbarea la Fata” pictat in 1938 de monarhul Varahil Moraru, dar si o expozitie permanenta de arta religioasa unde putem admira o frumoasa catapeteasma de biserica din secolul al XVIII-lea.
Manastirea Durau a functionat din 1959 ca biserica de parohie, apoi ca schit de calugari. In anul 1991, aceasta a redevenit manastire de maici. Manastirea Durau continua si astazi vechea traditie monastica din zona Ceahlaului si a moldovei si ofera pelerinilor un prilej de reculegere duhovniceasca si rugaciune curate.
In cadrul Manastirii Durau, in anul 1991, prin stradania Inalt Prea Sfintitul Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a luat fiinta Centrul Cultural –Pastoral “Sf. Daniil Sihastru”, loc de promovare a spiritualitatii ortodoxe.
Ansamblul monahal de la Manastirea Durau cuprinde: Biserica “Buna Vestire” , Casa Mitropolitului Veniamin Costachi, Casa Varahil Moraru, Staretia, Clopotnita de zid si Clopotnita de lemn.
Manastirea Durau a infiintat doua schituri: Schitul Sfanta Teodora de la Sihla, din comuna Ceahlau si Schitul Cuvioasa Parascheva, din comuna Borca, judetul Neamt. De-a lungul anilor, frumoasa asezare a schitului singuratic de la poalele Ceahlaului a atras numeroase personalitati care au gasit aici, in multe vacante, linistea sufleteasca: Alexandru Vlahuta, Barbu Delavrancea, Caragiale, Aurel Baesu, Mihail Sadoveanu, Mitropolitul Veniamin Costache, Emil Garleanu, N. Gane.
Buna ziua si o Primavara frumoasa. Am fost la Manastire, mi-a placut foarte mult. Imi doresc si eu sa va fiu alaturi.
FOarte frumos
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole